Porady 245

To content | To menu | To search

Home › Dieta ograniczająca gluten

Dieta ograniczająca gluten

Dieta bezglutenowa nie jest przyjemną dietą. Oprócz ograniczenia zjadania potrwa bogatych w gluten takich jak żyto, orkisz i jęczmień trzeba również wyeliminować te produkty, w jakich gluten jest ukryty. Dietę bezglutenową stosują osoby z alergią pokarmową na gluten a także chorzy na celiakię. Wszyscy chorzy na celiakie, dietę powinni uwzględniać do końca życia. Uczulenie natomiast może ustąpić więc stosowanie diety przestanie być już koniecznością. Stosując dietę ograniczająca gluten można jeść produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, gryczaną. Wszystkie te rośliny nie posiadają bowiem glutenu.

Stosując dietę eliminująca gluten należy skrupulatnie sorawdzać skład produktów.

Sporo z nich w składzie posiada ukryty gluten.

Przede wszystkim gluten kryje się w potrawach rybnych z puszki, wędlinach, daniach gotowych, zupach i sosach sproszkowanych. Gluten jest także w bakaliach. Jest tam, ponieważ pewne owoce podczas suszczenia są posypywane mąką.

Uważnie należy się też przyglądać płatkom śniadaniowym. Będąc na diecie bezglutenowej warto wybierać te z logotypem przekreślonego kłosa. W takiej sytuacji gwarancję, że opakowanie nie zawiera glutenu. Jeśli interesuje Cię alkohol to trunki bezbarwne są wolne od glutenu.

ŚladoweBardzo małe ilości glutenu mogą znajdywać się w wódkach smakowych, "żubrówce" oraz "żołądkowej gorzkiej".

Ilość ta przecież jest niegroźna, gdy potrzebna jest dieta eliminująca gluten. Unikać musisz natomiast piwa. Posiada ono słód jęczmienny i w nim zawarty jest gluten.

Dieta ograniczająca gluten praktykowana długi okres może prowadzić do niedoborów pewnych.

składników pokarmowych, zatem dietę powinnaś skonsultować ze specjalistą.
.
Autor artykułu: billig und gute steroide